Generalitat de Catalunya
Agenda ICGC
Agenda IGC
Seminaris i Jornades de treball
Seminaris de l'IGC: "L'Institut Geològic de Catalunya al Servei del territori: Presentació del Mapa geològic de Tremp a escala 1:5.000"

28 de novembre de 2013

Dijous 28 de novembre de 2013 a les 17.30 hores, a la seu de l'IGC, CST Pirineus a Tremp, es presenta el Seminari "L'Institut Geològic de Catalunya al Servei del territori: Presentació del Mapa geològic de Tremp a escala 1:5.000".
Jornada "La gestió de les inundacions"

Dimecres 27 i dijous 28 de novembre, Sala d'actes del Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE) a Barcelona

Jornada 2013 El Departament de Territori i Sostenibilitat (TES), mitjançant l'Agència Catalana de l'Aigua i l'IGC, organitza la jornada "La gestió de les inundacions" amb l'objectiu de crear un espai d'intercanvi de coneixement i d'experiències des de les diferents òptiques implicades en la gestió d'aquest fenomen natural.
La Cambra de Comerç de Terrassa apropa l'energia geotèrmica a l'empresa

13 de novembre de 2013 a Terrassa

L'IGC participa amb una ponència en la jornada del projecte europeu GRASP, de suport a la contractació sostenible en el sector de l'energia, organitzada per la Cambra de Comerç de Terrassa
Jornada vinícola "Vins d'alçada, cultius de nivell"

Dimecres 6 de novembre de 2013

L'Ajuntament de Tremp i l'IGC organitzen la Jornada vinícola que se celebrarà a la seu de l'IGC a Tremp el dimecres 6 de novembre de 2013

[+info:] Programa
17ª Reunió Centres de predicció d'allaus europeus EAWS

Del 2 al 4 d'octubre de 2013

17ª Reunió Centres de predicció d'allaus europeus EAWS

L'IGC en tant que responsable en predicció d'allaus a Catalunya i com a membre del grup de treball de l'European Avalanche Warning Services (EAWS), organitza la 17 edició de la reunió EAWS que es durà a terme a Barcelona del 2 al 4 d'Octubre de 2013.

El grup de treball dels centres de predicció d'allaus europeus (EAWS) es va constituir l'any 1983 amb l'objectiu de coordinar-se a nivell internacional, millorar en la cooperació trans-fronterera i compartir experiències pel que fa a la predicció d'allaus. Una de les fites més destacables d'aquesta cooperació va ser el consens per crear l'Escala Europera de perill d'allaus que es va establir l'any 1993.

Actualment formen part de l'EAWS 16 països europeus i des del 2007 també en formen part Estats Units i Canadà amb l'objectiu d'ampliar el consens a nivell mundial. Cada dos anys se celebra la reunió general d'EAWS per tal d'avançar en la predicció i la prevenció d'allaus.

II Jornada sobre emmagatzematge geològic. El subsòl com a recurs i nova frontera

17 de maig de 2013

La Universitat de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya, l'Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera (ICTJA) del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), l'IGC i el Barcelona Knowledge Campus (BKC) organitzen la "II Jornada sobre emmagatzematge geològic".

De la mà de les empreses col·laboradores es mostraran projectes d'emmagatzematge geològic que estan diverses fases de desenvolupament a l'Estat Espanyol, i quin és "l'estat de l'art" dels projectes d'emmagatzematge geològic de residus nuclears als països més desenvolupats.

Seminaris de l'IGC: "El Laboratori d'Enginyeria sísmica de la Universitat de Costa Rica"

22 de febrer de 2013

Divendres 22 de febrer de 2013 a les 12.00 hores, a la seu de l'IGC, es presenta el Seminari "El Laboratori d'Enginyeria sísmica de la Universitat de Costa Rica"
4es Olimpíades de Geologia de Catalunya

1 de febrer de 2013
4es Olimpíades de Geologia de Catalunya

 

L'IGC col·labora amb l'Asociación Española para la Enseñanza de las Ciencias de la Tierra (AEPECT) en la celebració de les "4es Olimpíades de Geologia de Catalunya" que se celebra el dia 1 de febrer de 2013.

[+info:] http://www.aepect.org/olimpiadasgeologia/fases_territorial_cat_2013.htm

XIII Trobada de professorat de Ciències de la Terra i del Medi Ambient de Batxillerat

25 de gener de 2013

L'IGC col·labora en la trobada organitzada per la Universitat de Barcelona (Facultat de Geologia i Institut de Ciències de l'Educació) i Cosmocaixa (Fundació La Caixa) [Programa]
Seminaris de l'IGC: "Les Allaus a Catalunya"

Dilluns 19 de novembre de 2012 a les 18.00 hores

A la seu de l'IGC, es presenta el Seminari "Les Allaus a Catalunya"
Seminaris de l'IGC: "Marc geològic dels sistemes turbidítics: Una comparativa global"

Dijous 26 d'octubre a les 12.00 hores

A la seu de l'IGC, es presenta "Marco geológico de los sistemas turbidíticos: Una comparativa global" a càrrec de Berend Van Hoorn
Seminaris de l'IGC: Configuracions urbanes contemporànies en zones sísmiques

Dijous 18 d'octubre a les 18.00 hores

A la seu de l'IGC, es presenta "Configuraciones urbanas contemporáneas en zonas sísmicas" a càrrec de Teresa Guevara
Veure programa (1,2 MB)
Seminaris de l'IGC: L'Atles de Geotèrmia

Dijous 12 de juliol de 2012 a les 18.00 hores

A la seu de l'IGC, es presenta L'Atles de Geotèrmia a càrrec de Carme Puig Civera de l'IGC
Veure programa (370 Kb)
Seminaris de l'IGC: "Geologia estructural de la zona de Lorca"

Dijous 31 de maig de 2012 a les 18.00 hores

A la seu de l'IGC, es presenta "The 11 May 2011 earthquake at Lorca (SE Spain) viewed in a structural-tectonic context" a càrrec de Reinoud L.M. Vissers de la Universitat d'Utrecht.
Veure programa (370 Kb)
Geolodia 2012

Diumenge 6 de maig de 2012

Geolodia 2012L'IGC col·labora en l'organització de les activitats de Geolodia 2012 a les províncies de Lleida i Tarragona
Lliurament premis Barcelona de les 3eres Olimpíades de Geologia de Catalunya

Dimarts 20 de març de 2012 a les 19.00 hores
Lliurament premis Barcelona de les 3eres Olimpíades de Geologia de Catalunya
L'IGC acull l'acte de lliurament de premis, comptarà amb la representació de les institucions implicades en l'organització i una breu conferència pública a càrrec de Mariona Losantos sobre "L'Atles Geològic de Catalunya".

Els guardonats representaran a Barcelona el proper 24 de març a l'Olimpíada espanyola que tindrà lloc a Santander .

3eres Olimpíades de Geologia de Catalunya

2 de març de 2012
3eres Olimpíades de Geologia de Catalunya

 

 

L'IGC col·labora amb l'Asociación Española para la Enseñanza de las Ciencias de la Tierra (AEPECT) en la celebració de les "3eres Olimpíades de Geologia de Catalunya" que se celebra el dia 2 de març de 2012.

XII Trobada de professorat de Ciències de la Terra i del Medi Ambient del Batxillerat

27 de gener de 2012
XII Trobada de professorat de Ciències de la Terra i del Medi Ambient del Batxillerat
L'IGC dóna suport en aquesta edició que tracta sobre el "Coneixement geològic de la Terra des de l'espai. Nous camins per conèixer millor la dinàmica terrestre".
"Implicaciones del sismo de Lorca (11 de mayo de 2011) en la ingeniería sísmica"

15 de desembre de 2011

L'IGC col·labora en el col·loqui sobre "Implicaciones del sismo de Lorca (11 de mayo de 2011) en la ingeniería sísmica" que tindrà lloc a Barcelona a la sala d'actes de l'IGC el dia 15 de desembre de 2011
[+info:] Veure programa
geolo/MUN 2011

13 de desembre de 2011
geolo/MUN 2011

L'IGC col·labora amb la Universitat de Girona en la jornada "Aprofitament energètic de la geotermia de baixa temperatura" que se celebrarà a la Facultat de Ciències de la Universitat de Girona el dia 13 de desembre de 2011

expoMINER 2011

Del 11 al 13 de novembre de 2011
expoMINER 2011
L'IGC participa en l'organització d'un "Taller sobre erupcions volcàniques" dins del saló expoMINER a Fira de Barcelona
XXVIII Reunió de Ciències del Sol - Catalunya 2011

Del 4 al 7 de setembre de 2011

L'IGC col·labora en l'organització de la "XXVIII Reunión de la Sociedad Española de la Ciencia del Suelo" que tindrà lloc a Catalunya del 4 al 7 de setembre de 2011
IV Jornades tècniques de neu i allaus. Homenatge a Xavier Bosch i Martí

25, 26 i 27 de Maig de 2011 a Vielha (Val d'Aran)

 

L'IGC, el Conselh Generau d'Aran i el Servei Meteorològic de Catalunya organitzen les IV Jornades.

Geolodia 2011

8 de maig de 2011 al Cosmocaixa de Barcelona

L'IGC col·labora en Geolodia 2011, activitat promoguda i coordinada en l'àmbit de tota Espanya per la Sociedad Geológica de España i l'AEPECT, amb la col.laboració de l'IGME. Jornada de presentació.
Tercera conferència, 13 d'abril: "Context econòmic i legal. Aspectes ambientals"

13 d'abril de 2011
La Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona, l'Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera (ICTJA) del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), l'IGC i la Fundación Ciudad de la Energía (CIUDEN) organitzen un cicle de conferències sobre l'emmagatzematge de CO2 en el subsòl anomenat "I Jornades sobre l'emmagatzematge geològic de CO2". La darrera conferència tracta sobre "Context econòmic i legal. Aspectes ambientals".
Seminaris de l'IGC: "La gestió del risc d'allaus al Canadà"

31 de març de 2011
Seminaris de l'IGC: La gestió del risc d'allaus al Canadà
Dijous 31 de març, a la seu de l'IGC, en col·laboració amb l'Associació per al Coneixement de la Neu i les Allaus (ACNA), es presenta "La gestió del risc d'allaus al Canadà: tres exemples pràctics" a càrrec d'Ivan Moner, Tècnic del Centre de Prediccion de Lauegi del Consell Generau d'Aran. 
 

Arran d'una recent estada al Canadà, Ivan Moner ens explicarà tres exemples pràctics de gestió del risc: Canadian Avalanche Center, Roger's Pass i la Canadian Mountain & Holidays Heliskiing

Veure programa (180 Kb)

Segona Conferència del Cicle de les I Jornades sobre l'emmagatzematge geològic de CO2

16 de març de 2011
Segona Conferència del Cicle de les I Jornades sobre l'emmagatzematge geològic de CO2La Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona, l'Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera (ICTJA) del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), l'IGC i la Fundación Ciudad de la Energía (CIUDEN) organitzen un cicle de conferències sobre l'emmagatzematge de CO2 en el subsòl anomenat "I Jornades sobre l'emmagatzematge geològic de CO2". La segona conferència tracta sobre "Conceptes clau, tècniques i experiències".
I Jornades sobre l'emmagatzematge geològic de CO2

25 de febrer de 2011
La Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona, l'Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera (ICTJA) del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), l'IGC i la Fundación Ciudad de la Energía (CIUDEN) organitzen un cicle de conferències sobre l'emmagatzematge de CO2 en el subsòl anomenat "I Jornades sobre l'emmagatzematge geològic de CO2".
2a Olimpiada de Geologia de Catalunya

11 de febrer de 2011
L'IGC col·labora amb l'Asociación Española para la Enseñanza de las Ciencias de la Tierra (AEPECT) en la celebració de la 2a Olimpíada de Geologia de Catalunya que se celebra el dia 11 de febrer de 2011 de 10.00 a 13.00 hores del matí a l'INS Marius Torres de LLeida, Facultat de Ciències de la UdG, Facultat de Ciències de l'Educació i Psicologia i al Departament de Geologia de la Universitat Autònoma de Barcelona.
[+info:] www.aepect.org
Jornada sobre sistemes geotèrmics oberts: Tecnologia, Aplicabilitat i Sostenibilitat sota el Marc Legal existent

8 de febrer de 2011
L'IGC col·labora amb el Col·legi Oficial de Geòlegs Delegació Catalunya en la Jornada sobre sistemes geotèrmics oberts: Tecnologia, Aplicabilitat i Sostenibilitat sota el Marc Legal existent  (195 KB, Programa en castellà)
[+info:] www.colgeo.cat
XI Trobada de professorat de Ciències de la Terra i del Medi Ambient del Batxillerat

28 de gener de 2011 al Cosmocaixa de Barcelona

L'IGC col·labora en la XI Trobada de professorat de Ciències de la Terra i del Medi Ambient del Batxillerat que se celebrarà al Cosmocaixa. Aquesta edició es centra en "El coneixement previ de les erupcions volcàniques i dels terratrèmols: investigacions actuals"
Els dimarts de l'IGC: "Emmagatzematge geològic de CO2: planta tecnològica de desenvolupament de Hontomín (Burgos)"

Dimarts 14 de desembre, a la sala d'actes de l'Institut Geològic de Catalunya

Dins del Cicle de presentacions, els dimarts de l'IGC: "Emmagatzematge geològic de CO2: planta tecnològica de desenvolupament de Hontomín (Burgos)"
Veure programa ( 54 kb)
Seminaris de l'IGC: "Recursos didàctics en Ciències de la Terra"

Dimarts 23 de novembre, a la sala d'actes de l'Institut Geològic de Catalunya

Dins el Cicle de Seminaris de l'IGC en col·laboració amb la Asociación Española para la Enseñanza de las Ciencias de la Tierra es presenta "Recursos didàctics en Ciències de la Terra"
Veure programa (110 kb)
Seminaris de l'IGC: "Defining Geology for the European INSPIRE Directive: A Major Challenge for OneGeology-Europe"

Dilluns 4 d'octubre a la sala d'actes de l'Institut Geològic de Catalunya

Dins el Cicle de Seminaris de l'IGC es presenta la conferència sobre Geologia a INSPIRE titulada: "Defining Geology for the European INSPIRE Directive: A Major Challenge for OneGeology-Europe"
Veure programa (77 kb )
La Geologia aplicada a la gestió Municipal (geolo/MUN 2010)

16 i 17 de setembre de 2010

L'IGC col·labora amb la Universitat de Girona en les jornades de "La Geologia aplicada a la gestió Municipal" que se celebraran a la Facultat de Ciències de la Universitat de Girona
Seminaris de l'IGC: "L'Atles geològic de Catalunya i el Mapa geològic de Tremp"

7 de juliol de 2010 a les 19.00 hores a la sala de Plens de l'Ajuntament de Tremp

Veure programa (58 kb)
Els dimarts de l'IGC: "Mapa geològic de Catalunya, Turons de Barcelona 1:5.000"

6 de juliol de 2010 a les 18.30 hores a la sala d'actes de l'Institut Geològic de Catalunya

Veure programa (55 kb)
Seminaris de l'IGC: "Volcans de pel·lícula: El rigor científic en el cinema de catàstrofes"

17 de juny de 2010 a les 13.00 hores a la sala d'actes de l'Institut Geològic de Catalunya

Veure programa (58 kb)
Jornada del Cicle de presentacions del Mapa geològic de Catalunya. Geotreballs: "Mapa per a la prevenció de riscos geològics 1:25.000"

1 de juny de 2010 a les 18.00 hores a la sala d'actes de l'Institut Geològic de Catalunya

Veure el programa (58 Kb)
Jornada del Cicle de presentacions del Mapa geològic de Catalunya. Geotreballs: "Mapa geoantròpic 1:25.000"

4 de maig de 2010 a les 18.00 hores a la sala d'actes de l'Institut Geològic de Catalunya

Veure programa (56 kb)
Jornada del Cicle de presentacions del Mapa geològic de Catalunya. Geotreballs: "Mapa hidrogeològic 1:25.000"

2 de març de 2010 a les 18.00 hores a la sala d'actes de l'Institut Geològic de Catalunya

Veure programa (56 kb)
Jornada del Cicle de presentacions del Mapa geològic de Catalunya. Geotreballs: "Mapa geològic de zones urbanes 1:5.000"

2 de febrer de 2010 a les 18.00 hores a la sala d'actes de l'Institut Geològic de Catalunya

Veure programa (56 kb)
Jornada del Cicle de presentacions del Mapa geològic de Catalunya. Geotreballs: "Mapa de sòls 1:25 000"

1 de desembre de 2009 a les 18.00 hores a la sala d'actes de l'Institut Geològic de Catalunya

Veure programa de la segona presentació: Mapa de sòls 1:25 000 (57 kb)
Jornada del Cicle de presentacions del Mapa geològic de Catalunya. Geotreballs: "Mapa geològic 1:25 000"

3 de novembre de 2009 a les 18.00 hores a la sala d'actes de l'Institut Geològic de Catalunya

Veure tríptic del cicle de presentacions (337 kb)

Veure programa de la primera presentació: Mapa geològic 1:25 000 ( 55 kb)

Jornada "Els Geotreballs de l'IGC, noves oportunitats de feina per al col·lectiu de geòlegs"

15 d'octubre de 2009 a les 18.00 hores a la sala d'actes de l'Institut Geològic de Catalunya

Veure programa (262 kb)
Jornada "Workshop on Terrain motion analysis based on remote sensing tools"

18 de Setembre 2009 a Madrid

Sessió informativa de la visita a la regió dels Abruzzos (Itàlia) amb motiu del terratrèmol del 6 d'Abril

18 de juny de 2009 a la sala d'actes del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Barcelona

Veure programa (120 kb)

Jornada presentació "El Mapa Geològic de Catalunya: de la base 1:50 000 als Geotreballs"

12 de maig de 2009 a la sala d'actes de l'Institut Geològic de Catalunya

Veure programa (30 kb)

IX Trobada de professorat de Ciències de la Terra i del Medi Ambient del Batxillerat: "Cap al final del petroli"

30 de gener de 2009 al Cosmocaixa de Barcelona

3ª Jornada tècnica de neu i allaus

18, 19 i 20 de juny de 2008 a Hotel Tuca-Husa, Betrén, Val d'Aran

 

La Jornada pretén ser un punt de trobada d'aquelles persones que, tant a nivell professional com a particular, estan interessades en l'ampli món de la neu i les allaus.

Com en les edicions anteriors, està estructurada en diferents blocs temàtics amb ponències de vint minuts més cinc minuts de preguntes, alternades amb conferències que tindran una durada més extensa. El darrer dia hi haurà una excursió opcional.

Jornada tècnica de Commemoració de la primera sèrie de mapes geològics moderns del Pirineu català

10 i 11 de juny de 2008 al Museu Magatzem de la Sal, Gerri de la Sal, Pallars Sobirà


L'Institut Geològic de Catalunya i la Facultat de Geologia de Leiden (Leidse Geologische Vereniging, LGV) (han celebrat el 75 aniversari de LGV, amb una sèrie d'activitats al Pirineu català que han inclòs un taller a Gerri de la Sal (Pallars Sobirà), un viatge i la publicació d'una guia de camp.

Quan la Facultat de Geologia de Leiden liderada pel professor De Sitter va iniciar els treballs a la zona axial del Pirineus en la dècada de 1950, la major part de la zona era geològicament Terra Incognita. La disponibilitat d'informació geològica es limitava als resultats de mapes molt generals d'enginyers de mines espanyols realitzats en les primeres dècades del segle XX, la cartografia regional de Dalloni, i per geòlegs alemanys durant la dècada de 1930, especialment Peter Misch, que va representar la disconformitat Triàsica de Gerri de la Sal el 1934. L'excel·lent treball realitzat pels equips de la Facultat de Leiden dirigits pel professor De Sitter i col·laboradors va resultar, entre altres importants contribucions científiques, a la publicació de la primera sèrie coherent de mapes geològics de la zona axial del Pirineus a una escala detallada. Això va marcar una fita en el coneixement geològic dels Pirineus.

2ª Jornada tècnica de neu i allaus

26 i 27 de juny de 2006 a la seu de l'ICC


Es consolida el punt de trobada dels professionals de la neu.
Jornada - Taller de Cartografia Geològica

18 de gener de 2006 a la seu de l'ICC


Presentar els plans i l'estat actual dels projectes de mapes geològics de Catalunya a diferents escales així com altres mapes geotemàtics que elabora l'IGC i encetar un debat amb els usuaris d'aquests productes sobre el seu nivell de satisfacció i expectatives.
1ª Jornada tècnica de neu i allaus

16 de juny de 2004 a la seu de l'ICC

Cada vegada és més important la ocupació de les àrees d'alta muntanya, tant pel que fa a les edificacions i a les infraestructures com per l'increment de les activitats recreatives. Aquest fenomen ha fet augmentar notablement el risc que es produeixin danys materials i humans a causa de les allaus. Aquest fet ha propiciat que en els darrers anys hagi augmentat el nombre d'institucions, organismes i empreses que treballen en àrees relacionades amb aquest fenomen. És en aquest marc que es decideix convocar la 1a Jornada tècnica de neu i allaus, l'objectiu de la qual és crear un punt de trobada on donar a conèixer les tasques que s'estan fent arreu, alhora que serveix per intercanviar experiències i establir lligams entre els professionals d'aquest tema.

Exposicions
L'IGC a expoMINER 2013

Del 8 al 10 de novembre de 2013, a la Fira de Barcelona

Dins el saló expoMINER, l'espai Geoflaix en què hi participa l'IGC, com a novetat d'aquesta edició presenta un nou mòdul d'holotips. A més a més l'IGC mostra l'exposició "Energia geotèrmica: Una aposta de futur sostenible"
Del 8 al 10 de novembre de 2013, a la Fira de Barcelona

[+info:] web Fira de Barcelona (mapa d'ubicació)
Exposició "Energia geotèrmica: Una aposta de futur sostenible"

Del 16 al 25 de novembre de 2012 (es prorroga fins el 5 de desembre)
Exposició

 

L'exposició "Energia geotèrmica: Una aposta de futur sostenible" s'engloba dins el context de la 17a edició de la Setmana de la Ciència

Lloc de l'activitat: Tremp, IGC CST Pirineus
Passeig Pompeu Fabra, 21

Horari exposició: De dilluns a divendres,
de 9 a 13.30 hores i de 15 a 18 hores

Horari visites guiades prèvia reserva:
Telèfon 935538430 (ext 2605)
e-mail: gmas@igc.cat
de dilluns a divendres, de 10 a 13.00 hores
i dimecres de 15.00 a 18.00 hores

Exposició "Energia geotèrmica: Una aposta de futur sostenible" [+info:] (Tríptic)

[+info:] Setmana de la Ciència 2012

Exposició itinerant "GEOflaix!, una mirada alternativa al món dels minerals"

Inici el dia 9 d'octubre de 2012

 

Exposició organitzada per la Facultat de Geologia (UB), l'Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera (ICTJA-CSIC) i l'IGC [Notícia UB]

Exposició itinerant "25 anys del servei d'informació i prevenció d'allaus a Catalunya"

Tríptic de la exposició itinerant:

 

 

Aquesta exposició itinerant celebra els 25 anys del servei d'informació i prevenció d'allaus a Catalunya amb l'objectiu de mostrar a la ciutadania la tasca desenvolupada des de l'any 1986 en relació amb el risc d'allaus.

 

 

 

Tríptic

[+info:]

(Tríptic - octubre 2014)

(Tríptic aranès - actualitzat 6/13)

(Triptic en anglès)

 

Guia de la exposició

[+info:]

(Guia breu de l'exposició - actualitzada 19/12/13)

(Guía en castellano - actualizada 19/11/13)

(Guida dera exposicion er aranés)

(Brief exhibition guide in english)
 

Programa

 • Tremp: Setembre i fins el dia 19 d'octubre de 2012, a l'IGC CST Pirineus (mapa d'ubicació)
 • Barcelona: Des del dia 23 d'octubre fins el 30 de novembre de 2012, a la seu de l'IGC, s'engloba dins el context de la 17a edició de la Setmana de la Ciència (mapa d'ubicació)
 • Ribes de Freser: 1 i 2 de desembre de 2012, dins els actes de la 3a Fira Mercat de Neu i Muntanya de Ribes de Freser, al Casal de Cultura de Ribes de Freser (dossier fira mercat) (mapa d'ubicació)
 • Vall de Núria: Des del dia 3 de desembre fins el 7 de gener de 2013, al Centre d'interpretació de l'edifici de Sant Josep del Santuari de Vall de Núria (mapa d'ubicació)
 • Barcelona: Des del dia 16 fins el 31 de gener de 2013, a la Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona (mapa d'ubicació)
 • Vall de Núria: Des del dia 5 al 28 de febrer de 2013, al Centre d'interpretació de l'edifici de Sant Josep del Santuari de Vall de Núria (mapa d'ubicació)
 • Vall d'Aran: Del dia 4 al 16 de març de 2013, a Sant Joan a Arties (mapa d'ubicació)
 • Vall d'Aran: Del dia 18 de març al 4 d'abril de 2013, a la Biblioteca general de Vielha [web Ajuntament de Vielha e Mijaran] (mapa d'ubicació)
 • Bagà: Des del dia 8 d'abril al 28 de maig de 2013, al Centre del Parc Natural de Cadí-Moixeró [web Parc Natural de Cadí-Moixeró] (mapa d'ubicació)
 • Bellver de Cerdanya: Del dia 30 de maig al 15 de setembre de 2013, al Centre d'interpretació, informació i recerca del Parc Natural Cadí-Moixeró - Centre de Talló [web Centre de Talló] (mapa d'ubicació)
 • Vic: Del 8 al 10 de novembre de  2013, al recinte ferial del Sucre a Vic dins la Fira de la Muntanya 2013 [web Fira de Vic] (mapa d'ubicació)
 • Esterri d'Àneu: De l'1 de desembre de 2013 al 3 de gener de 2014 , Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici-Parc Natural de l'Alt Pirineu (PNAiES-PNAP) al Ecomuseu de les Valls d'Àneu d'Esterri d'Àneu [web Ecomuseu] (mapa d'ubicació)
 • Espot: Del 4 de gener al 28 de febrer de 2014, PNAiES-PNAP a la Casa del Parc d'Espot [web Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany Sant Maurici;
  Agenda activitats Hivern i primavera 2014, tríptic] (mapa d'ubicació)
 • Boí: De l'1 de març al 30 de juny de 2014, PNAiES-PNAP a la Casa del Parc de Boí [web Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany Sant Maurici] (mapa d'ubicació)
 • Cerdanyola de Vallès: Del 15 de setembre al 14 de novembre de 2014, Universitat Autònoma de Barcelona, Espai expositiu de la Sala Teatre [web Espai expositiu-Cultura en viu] (mapa d'ubicació)
  Dimecres 22 d'octubre de 12 a 14 h a la Sala Teatre, presentació "25 anys del servei d'informació i prevenció d'allaus a Catalunya. Coneixement actual del risc d’allaus", a càrrec de P. Oller, Cap d'Unitat de Geologia Aplicada i Allaus de l'ICGC
 • Barcelona: Del 18 al 21 de novembre de 2014, de 10 a 17 h a la seu de l'ICGC (mapa d'ubicació)
   
  Exposició itinerant "25 anys del servei d'informació i prevenció d'allaus a Catalunya"
  Acte de cloenda: Dijous 20 de novembre a les 17:30 a la Sala d'Actes de l'ICGC
   
Programa de l'acte de cloenda

17:00 - 17:30  Lliurament d’acreditacions als assistents
17:30 - 18:00  Benvinguda i presentació a càrrec de representants de l'ICGC, Protecció Civil i el Servei Meteorològic de Catalunya.
18:00 - 18:10  Presentació de la ponència convidada - Carles García, Predicció d'Allaus, ICGC
18:10 - 19:15  Ponència convidada: Retrospectiva i reptes de futur dels serveis de predicció d'allaus - Enrico Filaferro, Servei de Predicció d'Allaus de la Regió del Friuli, Itàlia
19:15 - 19:45  Presentació de la temporada 2014-2015. Servei de predicció d'allaus de l'ICGC: novetats 2014-2015 - Glòria Martí, Predicció d'Allaus, ICGC
19:45    Visita a l'exposició

Inscriviu-vos

Exposició itinerant "El Passeig del Temps"

L'IGC col·labora amb la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, l'Ajuntament de Barcelona, la Universitat de Barcelona, l'Ajuntament de Tremp i Planeta Terra en l'exposició itinerant "El Passeig del Temps".

 • Tremp: Tardor geològica 2010 al Casal Cultural de Tremp, del 29 de novembre al 19 de desembre.
  Carrer Lleida, 16
  Horari de visites de dilluns a dissabte de 17 a 20 hores i els diumenges i festius (6 i 8 de desembre) de 11 a 14 hores. L'horari per a les visites d'escoles és pel matí del 13 al 17 de desembre.
   

  Per a reserves de les escoles truqueu a l'Ajuntament de Tremp al telèfon 973650005 (336).

[+info:]  (Tríptic)
Fira de Primavera de Tremp 2010

7 i 8 de maig de 2010
Fira de Primavera de Tremp 2010 Estand IGC
L'IGC participa amb un estand a l'espai de la Generalitat de Catalunya.
L'exposició 'Per l'Alt Pirineu i Aran, som-hi', de la Generalitat de Catalunya posa a l'abast dels visitants les actuacions del Govern en l'Alt Pirineu i Aran.
[+info:] Palau Robert
"Montserrat és..."

Del 18 de desembre de 2009 al 20 de gener de 2010 al Palau Moja de Barcelona

L'IGC col·labora en la exposició organitzada pel Patronat de la Muntanya de Montserrat. L'exposició, d'uns 300m2, dóna a conèixer les diferents visions, veus i relats sobre la muntanya en diversos àmbits relacionats amb la forma, relleu, natura, història o les evocacions de la muntanya.
[+info:] Nota de premsa
Dins de la Setmana de la Ciència 2009, l'IGC té programada l'exposició: "Terratrèmols a Catalunya: com prevenir-ne els efectes"

En aquesta exposició, preparada per l'IGC i la Universitat Politècnica de Catalunya, es mostren les idees bàsiques del que és el fenomen sísmic i de com es poden reduir els seus efectes.
L'exposició s'enmarca a més a més dins de les activitats programades de l'Any Internacional del Planeta Terra.

 • Lloc: Seu de l'IGC
 • Data: del 16 al 20 de novembre
 • Horari visita guiada a l'exposició: de 9 a 14 hores, una hora de durada
 • Cal confirmar l'assistència al Tel. 935538430
[+info:] Nota de premsa
Dins de la Setmana de la Ciència 2007, l'IGC organitza una exposició: "El Clima en el Temps".

 • Lloc: Seu de l'IGC
 • Horari visita guiada a l'exposició: del 12 al 16 de novembre, de 10 a 11h
 • Cal confirmar l'assistència al Tel. 93 5538430

 Setmana de la Ciència 2007 Trítptic:  (0,4 MB)

Exposició itinerant 2007 : "Terratrèmols a Catalunya: com prevenir-ne els efectes"

 • Ripoll: 16 de març a 29 de març, Seu del Consell Comarcal.
  c/Progrés, 22
 • Olot: 30 de març a 29 d'abril, Sala d'exposicions COAC.
  Plaça Clarà, 12 baixos
 • Girona: 2 de maig a 15 de maig, Seu del Col·legi d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Girona.
  c/Santa Eugènia, 19
 • Barcelona: 16 de maig a 16 de juny, Seu de l'Institut Geològic de Catalunya.
  c/Balmes, 209-211 (Posposada per reformes a la seu de l'IGC)

Aquesta exposició itinerant s'enquadra dins del 3r Congrés Nacional d'Enginyeria Sísmica (5.5 MB)

 • Amer : 9 de novembre a 9 de desembre de 2007 Museu Etnològic d'Amer. Plaça del Monestir, 2.
  Telf. 972431956 meda@amer.cat (0.1 MB)

Congressos
XIII Congreso internacional sobre Patrimonio Geológico y Minero

Del 20 al 23 de setembre de 2012
XIII Congreso internacional sobre Patrimonio Geológico y Minero
L'IGC col·labora com a entitat científica en el XIII Congreso que se celebrarà en Manresa els dies 20 i 23 de setembre de 2012
7th EUropean Congress on REgional GEOscientific Cartography and Information Systems

 Del 12 al 15 de juny de 2012
Segueix la col·laboració de les tres Regions Europees entre Bavària, Catalunya i Emilia-Romagna amb el 7è Congrés EUREGEO. Permet apropar a experts d'agències geològiques, universitats, centres de recerca i empreses.
Volcandpark. 1r Congrés Internacional sobre Gestió i Divulgació de Paisatges Volcànics Protegits

21 al 25 de maig de 2012

L'IGC col·labora en l'organització de Volcandpark que tindrà lloc a Olot del 21 al 25 de maig de 2012
6th European Congress on Regional Geoscientific Cartography and Information Systems

10 al 12 de juny de 2009 a Munic

Segueix la col·laboració de les tres Regions Europees entre Bavària, Catalunya i Emilia-Romagna amb el 6è Congrés EUREGEO. Permet apropar a experts d'agències geològiques, universitats, centres de recerca i empreses.

[+info:] http://www.lfu.bayern.de/veranstaltungen/euregeo2009/

Resums extensos (Vol I: 51 MB) (Vol II: 21 MB)

Conclusions i recomanacions del Comité científic (0.6 MB)

I Fòrum de l'Energia Geotèrmica

20 i 21 de maig de 2009 a Barcelona

L'Institut Geològic de Catalunya col·labora en el primer Fòrum de l'Energia Geotèrmica

Globalgeo. Saló Internacional de la Geomàtica i la Geotelemàtica

3 al 5 de març de 2009 a Barcelona

L'IGC participa a la 4ª edició del Saló Globalgeo al Palau de Congressos de la Fira de Barcelona amb un estand institucional.

2008 Any Internacional del Planeta Terra: "Ciències de la Terra per a la Societat"

Anys 2008-2009, consulteu agenda d'activitats

L'Institut Geològic de Catalunya aglutina la sèrie d'activitats que es desenvolupen a Catalunya, relacionades amb els programes científic i de sensibilització social que proposa l'Any Internacional.

L'exposició Planeta Terra al Parc del Fòrum de Barcelona dels dies 31 d'octubre al 29 de novembre de 2008, oberta al públic general i als centres escolars, és l'acte més visible de sensibilització social a Catalunya.

[+info:] Planeta Terra

33er International Geological Congress

6 al 14 d'agost de 2008 a Oslo

L'IGC participa al congrés amb un estànd compartit per les tres Regions Europees entre Bavària, Catalunya i Emilia-Romagna dins del saló GeoExpo2008.

El congrés va tenir 5925 participants, 310 acompanyants i 24 joves estudiants de 113 païssos amb un total de 6300 presentacions. En el saló GeoExpo 85 organitzacions governamentals i privades van exposar les seves activitats dins la indústria de les ciències de la terra.

[+info:] www.33igc.org

4rt Congrés Internacional de Geolimnologia (ILIC2007)

14 al 14 de juliol de 2007 al Cosmocaixa de Barcelona

L'ILIC promou la col·laboració entre els investigadors relacionats amb el medi lacustre, des de les disciplines relacionades amb les Ciències de la Terra com són la sedimentologia, anàlisi de conques, geologia estructural, paleoclimatologia, entre d'altres, fins a les Ciències de la vida com la paleolimnologia i la paleobiologia lacustre.

3er Congrés Nacional de Ingeniería Sísmica

8 al 11 de maig de 2007 al Palau de Congressos de Girona

El 3er Congrés Nacional d'Enginyeria Sísmica tracta d'oferir de nou un marc idoni per la trobada i debat entre científics, tècnics i professionals involucrats en el camp de l'enginyeria sísmica.

En aquesta tercera edició, pretén constituir-se en un foro de debat, d'intercanvi d'experiències i de difusió de l'estat del coneixement per a totes les persones interesades i/o amb responsabilitats públiques o privades en les distintes disciplines relacionades amb l'enginyeria sísmica i camps relacionats.

7a Setmana Geomàtica

20 al 23 de febrer de 2007 al Palau de Congressos de Fira Barcelona

La setmana geomàtica és un congrés de caràcter biennal i multidisciplinari organitzat per l'Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC), l'Institut de Geomàtica (IG), el Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics en Topografia - seu catalunya (COETT) i l'Escola Politècnica Superior d'Edificació de Barcelona (EPSEB).

En aquest congrés es tracten en profunditat tot el conjunt de disciplines englobades dins el paraigües de la geomàtica: geodèsia i navegació, fotogrametria i topografia, cartografia i sistemes d'informació geogràfica (SIG). En aquesta setena edició, a més de cobrir tots els aspectes científics i tècnics relacionats amb el món de la geomàtica, el tema central del congrés portarà per títol "els sensors d'alta resolució i les seves aplicacions".

Amb el pas de les edicions, el congrés s'ha consolidat com l'esdeveniment d'aquesta temàtica amb més projecció que es realitza al nostre país i com a punt de trobada entre científics, professionals i estudiants del sector tant a nivell nacional com internacional.

5th European Congress on Regional Geoscientific Cartography and Information Systems

13 al 16 de juny de 2006 al Palau de Congressos de Fira Barcelona

Every three years, the Congress on Regional Geological Cartography and Information Systems provides an important meeting point for geoscientific data providers, researchers and users. After four congresses in Bologna (1994), Barcelona (1997), Munich (2000), and Bologna (2003) the fifth edition will be held again in Barcelona, Catalunya (Spain) in June 2006.

Cursos
Els riscos geològics als Pirineus i la seva integració en l'àmbit humà

Del 28 al 30 de juny de 2013 a l'Institut Geològic de Catalunya (Pg. Pompeu Fabra, just davant la Comissaria dels Mossos d'Esquadra de Tremp)

L'IGC col·labora en la realització del curs d'estiu 2013 de la Universitat de Lleida
46 Curso internacional de hidrología subterránea

De gener a juliol de 2012 a l'Escola Superior d'Enginyers de Camins, Canals i Ports de Barcelona

La Fundación Centro Internacional de Hidrología Subterránea, institució sense ànim de lucre, és el resultat de l'evolució del Curso Internacional de Hidrología Subterránea i de la Asociación en la qual aquest es va enquadrar el 1987. Constituïda l'any 1991, són els seus patrocinadors actuals Generalitat de Catalunya - Agència Catalana de l'Aigua, Dept. d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Institut Cartogràfic de Catalunya, Institut Geològic de Catalunya; Universitat Politècnica de Catalunya, Escuela Técnica Superior de Ingenieros de Caminos, Canales y Puertos de Barcelona - UPC; Fundación Privada, Centro Tecnológico del Agua - CETaqua; Ministerio de Ciencia e Innovación - Instituto Geológico y Minero de España i l'ICRA - Institut Català de Recerca de l'Aigua.  Compte a més a més amb la coordinació de la UNESCO.
"Curs de geologia pràctica: coneixement i convivència amb el nostre entorn"

Del 2 al 4 de juliol de 2009 al Centre Cívic Tarraquet de Tremp


L'IGC colabora en la realització del curs, dins l'edició 2009 de la Universitat d'Estiu de Lleida.
Conferències
United States Departament of Agriculture - Natural Resources Conservation Service Soil Survey

per Thomas Reinsch, National Leader, World Soil Resources

16 de setembre de 2011

(1.7 MB)
Problemática de los aludes; accidentes v/s daños por avalanchas de nieve; construcción de defensas, sistemas de control artificial y evolución del tema en Chile

per Rodrigo Arancibia

13 d'octubre de 2007
Avalanche problems and some research fruits in Japanese mountain forest

per Ryuzo Wakabayashi

1 de juny de 2007