Butlletí de Perill d'Allaus - Pirineu Occidental
Aran - Franja nord de la Pallaresa Ribagorçana - Vall Fosca Pallaresa Perafita - Puigpedrós Vessant nord del Cadí-Moixeró Prepirineu Ter-Freser

BPA - PIRINEU OCCIDENTAL

(Vàlid fora pistes d'esquí i zones no controlades)
Data: 27/04/2017
Hora: 14:00
Vàlid fins el dia: 28/04/2017
Estimació del perill d'allaus fins a les 24:00 de 28/04/2017
MODERAT (2) per sota de 2400 m. MARCAT (3) per sobre.
MODERAT (2) per sota de 2400 m. MARCAT (3) per sobre.
MODERAT (2) per sota de 2400 m. MARCAT (3) per sobre.

Estat del mantell nival. evolució fins a les 24:00 de 28/04/2017
Els principals problemes són neu ventada i neu recent.

Entre dimarts i dijous s'han registrat nevades a tots els sectors; la cota de neu va començar a 2600 m i va baixar fins a fons de vall durant la nit de dimecres. A 2300 m s'han acumulat entre 20 i 30 cm de neu recent a tots els sectors, acompanyats de vent entre fluix i moderat de sud-oest a l'inici de l'episodi, i de nord i oest al final. S'han format plaques de neu ventada principalment en orientacions nord i est, que es podran desencadenar al pas d'una sola persona i assolir, com a molt, mida 3 (suficient per enterrar un grup de persones). A partir de la tarda de dijous el vent del nord s'intensificarà i formarà noves plaques de neu ventada en vessants orientats al sud. Recordem que el mantell previ a aquesta nevada era discontinu en les orientacions assolellades, amb presència de neu per sobre de 2400 m que no presentava certa continuïtat fins als 2600 m; en aquestes orientacions la presència de plaques serà més local i la propagació de fractures només serà eficient allà on hi hagués mantell preexistent, de manera que no s'espera que superin la mida 2 (suficient per enterrar una persona) per sota de 2400 m.

Altrament són probables caigudes espontànies d'allaus de neu recent, en general de mida 1 (suficient per produir caigudes i lesions però no per enterrar una persona), a indrets fortament inclinats a zones arrecerades de l'acció del vent.

Demà divendres, amb la sortida del sol i l'ascens tèrmic previst hi haurà activitat molt freqüent natural de purgues de neu humida, que afectaran principalment les orientacions assolellades. A vessants herbosos fortament inclinats es podran registrar lliscaments basals, en conjunt de mida 2 i principalment a l'Aran-Franja Nord de la Pallaresa.

Recomanem consultar el decàleg de bons hàbits que trobareu a http://icgc.cat/Administracio-i-empresa/Serveis/Riscos-geologics-i-geotecnia/Allaus/Sobre-les-allaus/Decaleg-de-mesures-de-seguretat-i-bons-habits.

Evolució setmanal del perill d'allaus i estat del mantell, consultable a: http://www.icgc.cat/Administracio-i-empresa/Serveis/Riscos-geologics-i-geotecnia/Allaus/Informacio-nivologica/Resum-nivologic-setmanal
Distribució del mantell nival
La nevada entre dimecres i dijous ha canviat la distribució de la neu; actualment hi ha neu a terra des de fons de vall, per bé que als vessants assolellats la neu ha caigut directament sobre el terra fins a uns 2400-2600 m i d'uns 1900-2100 m a les nord. En orientacions obagues a 2300 m, els gruixos de neu al terra es situen entre 80 i 130 cm a l'Aran-Franja Nord de la Pallaresa, i entre 30 i 120 cm a la Ribagorçana-Vall Fosca i a la Pallaresa.

Evolució del gruix, consultable a: http://www.icgc.cat/Administracio-i-empresa/Serveis/Riscos-geologics-i-geotecnia/Allaus/Informacio-nivologica/InfoGruixNEU
Predicció meteorològica per MITJÀ TERMINI
Tendència per a les properes 48 - 72 hores
Dissabte augmentaran les temperatures i l'acció solar serà alta; continuaran les allaus de fusió. Altrament, les plaques de neu ventada tendiran a assentar-se progressivament.

Evolució del perill: ESTACIONARI.
El proper butlletí s'emetrà el dia 28/04/2017
InfoBPA v3