Butlletí de Perill d'Allaus - Pirineu Occidental
 Aran - Franja nord de la Pallaresa Ribagorçana - Vall Fosca Pallaresa Perafita - Puigpedrós Vessant nord del Cadí-Moixeró Prepirineu Ter-Freser

BPA - PIRINEU OCCIDENTAL

(Vàlid fora pistes d'esquí i zones no controlades)
Data: 23/05/2018
Hora: 13:00
Vàlid fins el dia: 28/05/2018
Estimació del perill d'allaus fins a les 24:00 de 28/05/2018
MODERAT (2) per damunt de 2300 m a migdia; FEBLE (1) la resta.
MODERAT (2) per damunt de 2300 m a migdia; FEBLE (1) la resta.
MODERAT (2) per damunt de 2300 m a migdia; FEBLE (1) la resta.

Estat del mantell nival. evolució fins a les 24:00 de 28/05/2018
La situació és de neu humida.

Els quatre últims dies han vingut marcats pel temps típicament primaveral, canviant i amb ruixats irregulars en forma d'aigua fins a 2400-2700 m. Aquestes precipitacions, juntament amb la forta insolació de maig, fan que la neu es continuï humitejant i que la part superior del mantell es vagi estovant. Altrament, els indrets més propicis a la caiguda d'allaus de neu humida ja han purgat i l'activitat allavosa està sent baixa.

Durant els propers dies, tot i que continuaran els ruixats de tarda, el principal protagonista serà l'ascens tèrmic, amb la isozero per damunt de 3500 m; en conseqüència continuaran l'humitejament i estovament del mantell. Són probables caigudes d'allaus de neu humida, en general en forma de purga, tot i que per sobre de 2300 m, durant les hores centrals del dia o en moments de ruixats en podria caure alguna allau de mida 2 (suficient per enterrar una persona). Dilluns es preveuen precipitacions generals i quantioses que podrien donar lloc a un pic d'activitat.

Convé adaptar el nostre itinerari a la situació de neu humida, és a dir, evitar moments de forta insolació o de pluges, així com pendents molt inclinats. També cal avaluar l'humitejament del mantell a partir de l'enfonsament del peu o l'esquí a la neu.

Evolució setmanal del perill d'allaus i estat del mantell, consultable a: http://www.icgc.cat/Administracio-i-empresa/Serveis/Riscos-geologics-i-geotecnia/Allaus/Informacio-nivologica/Resum-nivologic-setmanal
Distribució del mantell nival
A les orientacions obagues podem trobar neu per damunt de 1900 m, però no presenta certa continuïtat fins a 2100 m, i de forma irregular aflora el terra a qualsevol cota; a les orientacions assolellades podem trobar neu a partir d'uns 2000-2100 m, però el mantell es presenta discontinu fins als cims. Els gruixos a 2200 m varien entre 70-170 cm a l'Aran-Franja Nord de la Pallaresa i entre 20-200 cm a la Ribagorçana-Vall Fosca i a la Pallaresa.

Evolució del gruix, consultable a: http://www.icgc.cat/Administracio-i-empresa/Serveis/Riscos-geologics-i-geotecnia/Allaus/Informacio-nivologica/InfoGruixNEU
Predicció meteorològica per MITJÀ TERMINI
Tendència per a les properes 48 - 72 hores
Continuaran els ruixats de tarda i les temperatures elevades. No s'esperen grans canvis en l'estabilitat del mantell nival.

Evolució del perill: ESTACIONARI.
El proper butlletí s'emetrà el dia 28/05/2018
InfoBPA v3