Butlletí de Perill d'Allaus - Pirineu Occidental
Aran - Franja nord de la Pallaresa Ribagorçana - Vall Fosca Pallaresa Perafita - Puigpedrós Vessant nord del Cadí-Moixeró Prepirineu Ter-Freser

BPA - PIRINEU OCCIDENTAL

(Vàlid fora pistes d'esquí i zones no controlades)
Data: 23/03/2017
Hora: 14:00
Vàlid fins el dia: 24/03/2017
Estimació del perill d'allaus fins a les 24:00 de 24/03/2017
MODERAT (2). En el decurs de les nevades de divendres a la tarda passarà a MARCAT (3).
MODERAT (2). En el decurs de les nevades de divendres a la tarda passarà a MARCAT (3).
MODERAT (2). En el decurs de les nevades de divendres a la tarda passarà a MARCAT (3).

Estat del mantell nival. evolució fins a les 24:00 de 24/03/2017
La situació és de problema per neu ventada i per neu recent a tots els sectors.

Entre el vespre de dimecres i la matinada de dijous s'han produït nevades a tots els sectors; les acumulacions han voltat els 20-30 cm, les més elevades a la Ribagorçana-Vall Fosca, i quantitats lleugerament inferiors a la meitat oest de la Pallaresa. La cota de neu ha sigut d'uns 1200 m i el vent ha bufat entre fluix i moderat de component sud i oest.

Les nevades han anat acompanyades de neu granulada i, en les orientacions més obagues, han caigut sobre alguns nivells de neu pols reciclada en forma de facetes, especialment a l'Aran-Franja Nord de la Pallaresa. S'han format noves plaques de neu ventada, susceptibles de caure al pas d'una persona, principalment a les orientacions nord i est. En general seran de mida 2, suficients per enterrar a una persona, tot i que no es descarta que assoleixin mida 3 (amb capacitat per enterrar a un grup de persones) a la Ribagorçana-Vall Fosca. A més, són probables caigudes d'allaus de neu recent en vessants fortament inclinats, especialment en moments de sol; aquestes podran tenir lloc en indrets arrecerats de l'acció del vent com zones boscoses, i assoliran com a molt mida 1.

Divendres al vespre una baixa es situarà justament a sobre del Pirineu, amb nevades extenses, variacions en la cota de neu i en la velocitat i direcció del vent. Es formaran noves plaques de neu ventada a diverses orientacions que podran assolir mida 3 al final de la jornada; alhora augmentarà la probabilitat d'allaus de neu recent, principalment per sota del nivell del bosc i en zones arrecerades del vent. El perill augmentarà a MARCAT (3) a tots els sectors en el decurs de les nevades.

Hem de circular amb atenció als indicis d'inestabilitat així com d'acció eòlica de les orientacions mencionades, evitant zones d'acumulació i canvis en la duresa i en el gruix de la neu nova. En parlar de neu ventada, els vessants de morfologia convexa i inclinació entre 30 i 45° solen ser els més perillosos. Immediatament després de la nevada o en moments de forta insolació és convenient evitar els vessants drets.

Evolució setmanal del perill d'allaus i estat del mantell, consultable a: http://www.icgc.cat/Administracio-i-empresa/Serveis/Riscos-geologics-i-geotecnia/Allaus/Informacio-nivologica/Resum-nivologic-setmanal
Distribució del mantell nival
Hi ha una prima capa de neu recent per sobre de 1200 m, però el mantell no és esquiable fins a 1700 m a les obagues i de 2000-2200 m a les solanes. A uns 2300 m en orientacions obagues el gruix de neu al terra oscilla entre 120-190 cm a l'Aran-Franja Nord de la Pallaresa, i entre 50-140 cm a la Ribagorçana-Vall Fosca i a la Pallaresa. S'han format algunes sobreacumulacions en vessants obacs, així com deflacions a zones elevades i exposades al vent del sud i oest.

Evolució del gruix, consultable a: http://www.icgc.cat/Administracio-i-empresa/Serveis/Riscos-geologics-i-geotecnia/Allaus/Informacio-nivologica/InfoGruixNEU
Predicció meteorològica per MITJÀ TERMINI
Tendència per a les properes 48 - 72 hores
Les nevades continuaran dissabte al matí, amb acumulacions quantioses, canvis de cota de neu i de la direcció del vent. La situació del mantell nival esdevindrà complexa.

Evolució del perill: EN AUGMENT.
El proper butlletí s'emetrà el dia 24/03/2017
InfoBPA v3