Butlletí de Perill d'Allaus - Pirineu Occidental
 Aran - Franja nord de la Pallaresa Ribagorçana - Vall Fosca Pallaresa Perafita - Puigpedrós Vessant nord del Cadí-Moixeró Prepirineu Ter-Freser

BPA - PIRINEU OCCIDENTAL

(Vàlid fora pistes d'esquí i zones no controlades)
Data: 20/02/2018
Hora: 09:00
Vàlid fins el dia: 21/02/2018
Estimació del perill d'allaus fins a les 24:00 de 21/02/2018
FORT (4).
MARCAT (3) a l'extrem nord; MODERAT (2) a la resta.
MARCAT (3) a la meitat nord; MODERAT (2) a la resta.

Estat del mantell nival. evolució fins a les 24:00 de 21/02/2018
La situació és de neu recent i neu ventada a l'Aran-Franja Nord de la Pallaresa, i de neu ventada i de capes febles persistents a la Ribagorçana-Vall Fosca i a la Pallaresa.

S'han acumulat ens 45 i 50 cm de neu recent per sobre dels 2100 m des d'ahir a l'Aran-Franja Nord de la Pallaresa sobre neu antiga que no ofereix bon lligam. Actualment continua nevant amb previsió que s'acumulin fins a 45-50 cm més per sobre d'aquesta neu recent. El vent del nord està fent ja acumulacions de neu ventada, especialment a la Franja Nord de la Pallaresa i a la meitat sud de l'Aran. En aquestes condicions, es preveu que en aquest sector caiguin allaus de placa de vent i allaus de neu recent de forma espontània que poden assolir mida suficient per enterrar un vehicle o trencar arbres (mida 3). Aquestes allaus poden arribar fins a fons de vall.

A la Pallaresa i a la Ribagorçana-Vall Fosca les acumulacions han estat molt menors, uns 10-15 cm. Hi ha una gradació de la nevada, amb menys acumulacions a la meitat sud i progressivament en zones d'influència nord més neu. La distribució de les noves plaques de vent que s'han format també segueixen aquesta gradació. Hi ha plaques relativament més gruixudes a la meitat nord de la Pallaresa i a l'extrem nord de la Ribagorçana que poden caure amb facilitat al sol pas d'una persona. Es preveu que tinguin suficient entitat per enterrar una persona, puntualment un grup de persones en llocs més sobreacumulats. El indrets més propicis són les obagues arrecerades pel vent i els vessants sud i est sobreacumulats. Les zones més meridionals dels dos sectors presentaran plaques de vent de mida menor ja que les nevades han estat més escasses i el vent més reforçat.

La situació es presenta molt delicada l'Aran-Franja nord de la Pallaresa a causa de la neu recent acumulada, el mal lligam de la neu nova amb la vella i la previsió de noves nevades. La situació de plaques a la resta de sectors requereix molta habilitat per saber-les detectar per evitar conseqüències.

Evolució setmanal del perill d'allaus i estat del mantell, consultable a: http://www.icgc.cat/Administracio-i-empresa/Serveis/Riscos-geologics-i-geotecnia/Allaus/Informacio-nivologica/Resum-nivologic-setmanal
Distribució del mantell nival
Hi ha neu des de fons de vall a l'Aran i des de 1300 m a la resta de sectors. Els gruixos a 2200 m varien entre 180 i 250 cm a l'Aran-Franja Nord de la Pallaresa i entre 60-150 cm a la Ribagorçana-Vall Fosca i a la Pallaresa. Per sobre del nivell del bosc, a la Pallaresa i la Ribagorçana-Vall Fosca torna a veure's el terra a lloms i carenes per efecte del vent molt fort de N.

Evolució del gruix, consultable a: http://www.icgc.cat/Administracio-i-empresa/Serveis/Riscos-geologics-i-geotecnia/Allaus/Informacio-nivologica/InfoGruixNEU
Predicció meteorològica per MITJÀ TERMINI
Tendència per a les properes 48 - 72 hores
Es mantindran els problemes de neu recent i neu ventada amb lleugera tendència a l'estabilització al llarg dels dies.

Evolució del perill: ESTACIONARI o EN LLEUGER DESCENS.
El proper butlletí s'emetrà el dia 21/02/2018
InfoBPA v3