Butlletí de Perill d'Allaus - Pirineu Oriental
Aran - Franja nord de la Pallaresa Ribagorçana - Vall Fosca Pallaresa Perafita - Puigpedrós Vessant nord del Cadí-Moixeró Prepirineu Ter-Freser

BPA - PIRINEU ORIENTAL

(Vàlid fora pistes d'esquí i zones no controlades)
Data: 23/03/2017
Hora: 14:00
Vàlid fins el dia: 24/03/2017
Estimació del perill d'allaus fins a les 24:00 de 24/03/2017
FEBLE (1). En el decurs de les nevades de divendres a la tarda passarà a MARCAT (3).
FEBLE (1). En el decurs de les nevades de divendres a la tarda passarà a MARCAT (3).
MODERAT (2). En el decurs de les nevades de divendres a la tarda passarà a MARCAT (3).
MODERAT (2). En el decurs de les nevades de divendres a la tarda passarà a MARCAT (3).

Estat del mantell nival. evolució fins a les 24:00 de 24/03/2017
La situació és de problema per neu ventada i per neu recent al Prepirineu i al Vessant Nord del Cadí-Moixeró, i únicament per neu ventada al Ter-Freser i al Perafita-Puigpedrós.

Entre el vespre de dimecres i el matí de dijous s'han produït nevades a tots els sectors; les acumulacions han voltat els 10 cm al Prepirineu i al Vessant Nord del Cadí-Moixeró i difícilment han superat els 5 cm al Ter-Freser i al Perafita-Puigpedrós. La cota de neu ha anat baixant fins a arribar a uns 1000 m i el vent ha bufat moderat de component sud i oest.

S'han format noves plaques de neu ventada, susceptibles de caure al pas d'una persona, principalment a les orientacions nord i est. Podran assolir com a molt mida 2 (suficient per enterrar a una persona) al Prepirineu i al Vessant Nord del Cadí-Moixeró, mentre que al Ter-Freser i al Perafita-Puigpedrós seran de mida 1. A més, al Prepirineu i al Vessant Nord del Cadí-Moixeró, són possibles caigudes de purgues de neu recent en vessants fortament inclinats, especialment en moments de sol; aquestes podran tenir lloc en indrets arrecerats de l'acció del vent com zones boscoses.

Divendres a la tarda tornaran les nevades sobre el Pirineu Oriental, que podran acumular uns 30-60 cm de neu recent al Ter-Freser i quantitats inferiors a la resta de sectors; aniran acompanyades de vent intens, principalment del sud-est i est, tot i que la direcció anirà variant donada la proximitat al centre de la baixa. La neu nova caurà sobre la que s'ha acumulat el matí d'avui dijous, de manera que aquesta podrà esdevenir capa feble. Es formaran noves plaques de vent a tots els sectors, susceptibles de caure al pas d'una persona i que podran assolir mida 3, suficient per enterrar un grup de persones; afectaran diferents orientacions, sobretot les oest i nord-oest. El perill augmentarà a MARCAT (3) a tots els sectors en el decurs de les nevades.

Hem de circular amb atenció als indicis d'inestabilitat així com d'acció eòlica de les orientacions mencionades, evitant zones d'acumulació i canvis en la duresa i en el gruix de la neu nova. En parlar de neu ventada, els vessants de morfologia convexa i inclinació entre 30 i 45° solen ser els més perillosos. Immediatament després de la nevada o en moments de forta insolació és convenient evitar els vessants drets.

Evolució setmanal del perill d'allaus i estat del mantell, consultable a: http://www.icgc.cat/Administracio-i-empresa/Serveis/Riscos-geologics-i-geotecnia/Allaus/Informacio-nivologica/Resum-nivologic-setmanalDistribució del mantell nival
Tot i que hi ha una prima capa de neu recent, per la nevada de dijous al matí, per sobre de 1400 m, el mantell és esquiable per sobre de 1600-1800 m en orientacions obagues i de 2000-2200 m a les solanes. El gruix de neu a terra a 2300 m oscilla entre 30-130 cm en orientacions obagues protegides del vent, les més destacables al Vessant Nord del Cadí-Moixeró.

Evolució del gruix, consultable a: http://www.icgc.cat/Administracio-i-empresa/Serveis/Riscos-geologics-i-geotecnia/Allaus/Informacio-nivologica/InfoGruixNEU
Predicció meteorològica per MITJÀ TERMINI
Tendència per a les properes 48 - 72 hores
Les nevades continuaran dissabte al matí, amb acumulacions quantioses, canvis de cota de neu i de la direcció del vent. La situació del mantell nival esdevindrà complexa.

Evolució del perill: EN AUGMENT.
El proper butlletí s'emetrà el dia 24/03/2017
InfoBPA v3